Tillverkning av knivar

I heminredningsaffärer, butiker för kökstillbehör och de flesta välsorterade matbutiker hittar man ofta ett stort utbud av knivar i olika prisklasser. En del är av bättre kvalitet än andra. Att ha rätt kniv för rätt ändamål kan vara avgörande för resultatet, oavsett om man skall filea en fisk eller tälja en smörkniv. Vilka knivar som passar för vilka ändamål handlar om många saker. Grepp, egg och naturligtvis hur de tillverkats.

Hur tillverkas en kniv?

Vid tillverkning av knivar behövs främst två saker: ett blad och ett skaft. Skaften tillverkas oftast i plast, metall eller trä. En brukskniv kan ta hela 15 timmar att tillverka för hand, medan maskiner kan göra jobbet snabbare. Bladets form och tjocklek skärs ut och fästs i skaftet, därefter slipar man till knivseggen. Det är i det skedet som man också kan anpassa kniven för att bli helt optimal beroende på vad den skall användas till.

Kända tillverkare av knivar

Vanliga tillverkare av knivar för köksbruk är bland annat MAC, Fiskars och Satake, som är pålitliga och hållbara märken. Behöver man en kniv för lite grövre arbeten exempelvis för byggprojekt kan man kika lite extra på olika typer av Moraknivar. Satake gör inte bara knivar till köket, utan även sådana som passar för andra ändamål. Bland annat tillverkar de keramiska knivar, som är ett mycket starkt material och som håller kniven vass betydligt längre än en vanlig knivar.

Rätt kniv för rätt ändamål gör jobbet åt dig

Låt ändamålet avgöra

De flesta vet hur frustrerande det kan vara att ha en dålig kniv. Det viktiga att komma ihåg med knivar är att alla inte passar för alla ändamål. Låt därför användningsområdet avgöra vilken kniv du använder, och även vilken kniv som får följa med dig hem från butikshyllan. En bra kniv underlättar och gör arbetet mer säkert. Att använda fel kniv förkortar livslängden avsevärt på kniven.