Bli smed

Har du varit på hantverksmarknad eller någon liknande tillställning där smeder och har stått och arbetat vid en hässja? Blivit lite intresserad och funderat på att själv utbilda dig till smed? I den här artikeln kommer vi att ta upp vad smedyrket innebär och hur man går till väga om man vill utbilda sig till smed.

Många yrken under samma namn

Smed är ett samlingsnamn som täcker in flera olika yrken. En smed kan arbeta som ren konstsmed men då detta är rätt svårt att överleva på, kompletterar många konsthantverkare med en annan anställning. Som smed kan man arbeta inom industrin och i större eller mindre smidesverkstäder. I utbildningen ingår att lära sig hantera olika svetsar, vilket även möjliggör en karriär som svetsare. Hur gör man då om man vill bli smed?

Lärling, gesäll och mästare

För den som vill utbilda sig till smed finns det olika vägar att gå och ett flertal utbildningar att välja mellan. Gymnasiets Hantverksprogram erbjuder smed- och svetsutbildning. Programmet är uppbyggt så att du först går som lärling och sedan avlägger ett gesällprov. Satsar du på att utbilda dig inom konstsmide finns det flera folkhögskolor som erbjuder både längre och kortare utbildningar. Här finns också möjligheten att avlägga gesäll- och mästarprov om du har tillräckligt med tidigare utbildning och yrkeserfarenhet.

Grunden i smedyrket är densamma som för 1000 år sedan

Yrke med gamla anor

Smed yrket är ett mycket gammalt hantverksyrke som länge hade en betydande roll i samhället. Förutom att ta hand om tillverkningen av olika smidesprodukter var det smeden i byn som skodde hästarna. I dag krävs det en särskilt hovslagarutbildning och smeden utbildas istället på olika typer av svetsar. Det som fortfarande gäller för smedyrket är att man börjar som lärling för att sedan avancera till gesäll och sedan mästare. Precis som många andra hantverksyrken lärs yrket ut från hand till hand, från mästare till lärling.