Köpa fällkniv

En kniv är användbar i många sammanhang och fällknivar är lätta att ta med sig. Innan du bestämmer dig för vilken kniv du ska köpa behöver du fundera på vad du ska använda kniven till. Storleken måste vara anpassad till dig och ditt syfte. Om du behöver hugga av grenar vill du ha en större kniv och om du fiskar vill du ha en mindre kniv för bättre precision. Fällknivar är oftast tillverkade för små arbeten och ibland gjorda som verktygssats, så kallade multiverktyg. Kom ihåg att knivar ska vara skarpa och lätta att underhålla, ett högre pris leder oftast till längre hållbarhet och bättre vård.

Köpa fällkniv för skogsvandring

När du vill ut i skog och mark kan en kniv vara händig för att skära av grenar och liknande. En fällkniv är oftast ganska liten så om du behöver använda kniven till större jobb bör du använda en kniv med fast blad. Med det sagt är det väldigt ofta som en fällkniv räcker till. Du kan faktiskt klara att tälja små grenar och trä utan några stora problem. En kniv ska vara så liten som möjligt medan den fortfarande kan användas till sitt syfte, en fällkniv är därför ofta en andra kniv. Prova också att hålla i kniven innan du köper, handtaget är oerhört viktigt för att du ska kunna utnyttja kniven till fullo.

Att tänka på när man köper fällkniv

Innan du skaffar en kniv är det bra att prova att använda den för att se om modellen passar din hand. Att köpa fällkniv på nätet är dock inte uteslutet trots detta. Du kan alltid fråga runt bland andra entusiaster för att prova på i skog och mark i närheten. En annan viktig aspekt är att se till att bladet håller skärpan länge men ändå kan slipas, en kniv som inte behöver slipas har inte uppfunnits ännu. Lär dig om olika stålkvaliteter så du kan avgöra om bladet håller för din användning och samtidigt inte rostar för fort. Rostfritt stål är bäst men kan bli dyrt.

När du ska köpa fällkniv vill du ha ett handtag som ger gott grepp och som inte suger åt sig fukt, du ska antagligen använda den i regn. Eftersom det är en fällkniv behöver du också se till att bladet kan låsas, både av säkerhetsskäl och rent praktiskt. Om bladet inte sitter fast kommer du slinta.

Knivlagen ger dig rätt att bära kniv

Många tror att det är olagligt med fällkniv, men det är inte sant. Som vanligt blir det lite krångligt med lagen, men i grunden ska du inte bära kniv om du inte ska använda den för något befogat. I de flesta fall vill folk ha en kniv för jakt och fiske eller andra friluftsaktiviteter. I det fallet är det befogat att ta med sig en kniv. Det blir olagligt om du tar med dig kniven när du går ut på stan för lite party. Det är nämligen svårt att tänka sig att du behöver en kniv när du sitter på puben och dricker öl.

Om du ska köpa fällkniv för att använda i arbetet behöver du inte oroa dig alls för knivlagen eftersom det är definitivt befogat att ta med den på jobbet. Det är klart att om du jobbar inom ett kontor så kan du antagligen inte yrka att kniven behövs i yrket. Enligt en relativt färsk dom från hovrätten har det bestämts att du också kan ta med dig kniven i väskan så länge du kan bevisa att du kommer ha eller har haft nytta av den. Självklart är det smartast att gå direkt hem om du har en kniv med dig, för säkerhets skull.

En fällkniv är oumbärlig i skog och mark

Att välja kniv är lite mer komplicerat än man tror från början men kom ihåg att det är värt besväret att undersöka vilken modell du behöver för ditt speciella ändamål. Kniven måste också passa din hand, en bra kniv känns som en förlängning av din hand. En fällkniv ska ha lås så att bladet sitter kvar under användning. Om du behöver kniven för riktigt tunga jobb, välj en större kniv med fast blad. Kom ihåg också att inte ta med dig kniven om du inte ska använda den. Ifall du lämnar den i väskan på ren vana kan du få problem med lagen om något otrevligt och våldsamt inträffar på vägen hem.

En fällkniv i sitt rätta element