Köpa knivar i Tokyo

Det är absolut inget fel på svenskt stål och vi har en inhemsk produktion av högkvalitativa knivar avsedda för matlagning. Japanerna slår oss dock när det gäller supervasst kolstål och kan erbjuda ett mycket stort utbud av hantverksmässigt framställda knivar med vackra damaskerade blad och skaft av exotiska material. Japanska kockknivar är ett känt koncept och om du ändå är Tokyo är detta en riktigt bra investering och ett minne från resan som du har användning av för under lång tid framöver.

Knivkvarteret Kappabashi dori

Vill man köpa en riktigt bra japansk kockkniv i Sverige kan man antingen gå till en av de få specialbutiker som finns i landet eller nöja sig med ett av de få märken som finns i många affärer och som tyvärr säljs till väldigt höga priser. Knivar av kolstål kan vara lite svåra att slipa och behöver dessutom slipas oftare än en kniv av slitstarkt rostfritt stål. Man ska därför köpa ett för ändamålet avsett bryne samtidigt som man passar på att köpa knivar i Tokyo.

I Tokyo kan man, om man är på jakt efter knivar och andra köksgeråd, bege sig till kvarteret Kappabashi dori. Det ligger nära Tawaramachi, en station på den metrolinje som går till Ginza. Där finns det massor av specialbutiker för dig som gillar bra knivar och även större butiker med en många saker man kan behöva om man är inspirerad av japansk matlagning. Man behöver inte ha en adress till speciell butik för att hitta utan det är bara att gå omkring och ha ögonen öppna.

Andra alternativ för knivköpare

Om det är en enklare men fortfarande riktigt bra kniv du är ute efter funkar vilket varuhus som helst med en hushållsavdelning. Där du kan du ofta hitta de berömda Global knivarna till mycket bättre priser än i Sverige. I väst är många av den uppfattningen att dessa knivar är höjden av lyx men i Japan, i minst i Tokyo, finns det kännare och samlare som fnyser åt sådana massproducerade artiklar.

En butik att hålla utkik efter och som du även googla på i förväg så att du säkert hittar dit är KIA. Det har flera filialer på olika adresser i Tokyo och har funnit i branschen i 200 år. Man har även vana av att sälja knivar till västerlänningar. Hittar du inte kniven du söker i Tokyo kan du beställa via mail och få dem hemskickade. Dock till betydligt högre priser än om du köper din kniv på plats.

Du hittar otroligt vassa knivar i Tokyo

Det perfekta resminnet

Japanska kockknivar har ofta ett speciellt utseende som verkligen utstrålar kvalitet och känsla för detaljer. Att de dessutom är extremt vassa och finns i så många olika utförande att du i princip kan köpa en unik kniv gör det till en mycket bra och trevlig investering. Du kan antingen söka upp information om en specialbutik i förväg, handla i ett vanligt varuhus eller strosa runt i den stadsdel som är känd för sin många husgerådsbutiker.