Silversmeder i Sverige

Silversmed låter i mångas öron som ett gammaldags yrke. Tankarna förs till de gamla smedjorna, och någon som i förkläde står och bankar på silver eller andra metaller. Att vara silversmed är faktiskt ett yrke som är högst aktuellt ännu idag. Den här uppskattade men ibland bortglömda yrkesgruppen förtjänar mer uppmärksamhet än den får.

Vad innebär det att vara silversmed?

Silversmeder i Sverige arbetar inte endast med silver som namnet antyder. De jobbar ofta med många olika metaller, också guld. En silversmed kan skräddarsy smycken och skapa andra föremål av de här metallerna. Yrket har varit förekommande i världen i många hundra år. Det är vanligt att de gör exempelvis vaser, ljusstakar och skålar.

Var hittas silversmeder?

För att bli silversmed krävs naturligtvis en stor kunskap kring arbetet. Är man själv intresserad av att prova på att vara silversmed kan man gå en kurs i silversmide. De erbjuds bland annat på folkuniversitetet på olika håll runtom i landet, och ibland erbjuder vissa silversmeder sig att ta emot lärlingar. Behöver man komma i kontakt med en silversmed, kanske för att laga ett föremål som gått sönder, hittar man duktiga smeder överallt i landet. Det lättaste sättet är att göra en sökning på internet för att få fram kontaktuppgifter till personer inom yrket.

Anlita ett proffs eller bli ett själv

Silversmeder är här för att stanna

Smeder verkar vara en yrkesgrupp som ständigt behövs, trots att samhället förnyas. Kanske finns en orsak i att smycken och föremål av lite finare metaller alltid varit populära, och är det ännu idag då de håller länge. Smederna reparerar inte bara, utan kan också skapa också hela konstverk. I Sverige har vi många namn att stoltsera med bland erkända silversmeder, bland annat Astri Ekengren-Larsson och Adolf Zethelius.